1. Rijksmuseum / Cruz y Ortiz Arquitectos

    Architects: Cruz y Ortiz Arquitectos
    Location: 
    Principals: Antonio Cruz, Antonio Ortiz
    Project Architects: Muriel Huisman, Thomas Offermans
    Project Team: Tirma Reventós, Oscar García de la Cámara, Marije Ter Steege, Alicia López, Juan Luis Mayén, Clara Hernández, Ana Vila, Victoria Bernícola, Jan Kolle, Sara Gutiérrez, Marta Pelegrín, Iko Mennenga, Joaquin Pérez, Lourdes Gutierrez, Carlos Arévalo
    Area: 30,000 sqm
    Year: 2000
    Photographs: Pedro PegenauteMyra May, Courtesy of Rijksmuseum

    The firm has recreated the clear layout conceived by the museum’s original architect, Pierre Cuypers, stripping the building of its later additions to ensure that it is once again a coherent whole. The result transforms the 19th century building into a bright and spacious 21st century museum. The new Rijksmuseum features an impressive new entrance area; a new Asian Pavilion; a new outdoor exhibition space and garden; state-of-the-art facilities including new dining spaces, a shop, a restored library and auditorium; renewed education facilities, a new service entrance, a separate building for the conservation of the collection; and climate-control and security features, which are in line with today’s requirements. The restored building will be the most comprehensive museum education centre in the Netherlands. Connected by the theme of ‘learning to look by doing’, the centre’s three modern studios will accommodate a varied range of activities. During the ten-year transformation of the Rijksmuseum, the Philips Wing has remained open to the public, with the exhibition Rijksmuseum, The Masterpieces. The Philips Wing will close for renovation in March. Cruz y Ortiz will lead the design, and the space will be converted into a new home for temporary exhibitions.

     
  2. Coach Omotesando Flagship / OMA

    Architects: OMA
    Location: , Japan
    Partner In Charge: Shohei Shigematsu
    Project Architect: Rami Abou Khalil
    Team: Yolanda do Campo, Benedict Clouette with Jackie Woon Bae, Cass Nakashima, Phillip Poon, David Theisz
    Area: 444.75 sqm
    Year: 2012
    Photographs: Iwan Baan

    Inspired by the clarity of Coach’s original, systematic filing retail strategy,  designed a modular display unit that is flexible enough to accommodate the specific needs of each product and retail environment. The spatial possibilities of this highly functional system reinforce Coach’s mission to represent ‘logic and magic.’ For the first iteration at a kiosk within Macy’s department store at Herald Square, acrylic display units were assembled into a floor- to-ceiling high, “V” shaped wall. Products appear to float amidst maintained views to the accessories floor beyond. Viewed from the exterior, the double-height storefront presents an uninterrupted survey of Coach’s full collection in a single view, with a dedicated frame for each product. Viewed from the interior, the display unit’s translucency creates an active backdrop for merchandise, filtering Omotesando’s streetscape into the shopping experience.

     
  3. House House / Andrew Maynard Architects

    Architects: Andrew Maynard Architects
    Location: Richmond, VIC, 
    Architect In Charge: Andrew Maynard, Mark Austin
    Building Surveyor: Anthony Middling & Associates
    Engineer: Coulthard Shim P/L
    Builder: Sargant Constructions
    Year: 2012
    Photographs: Peter BennettsMichael Ong

    "Australia has the largest houses in the world. Melbourne is flat, with very low density. There are few topographical constraints to force homes to have a small footprint. This is unfortunate as many of the best homes around the world are modest in size and maximise what precious outdoor space there is. In Australia we go wide and low. We pancake our homes. We eat up our outdoor space. Often people move to the suburbs under the false logic that they will have an abundance of open space and room for kids to play; however the enormous size of houses now makes this a convenient myth rather than a true outcome. With HOUSE House we deliberately went vertical. We stacked spaces 3 levels high. We maximised the backyard on a small site. In cities like Tokyo, London, Amsterdam and many more, living vertically is a way of life that generates unique housing while also making the most of a densely packed urban condition. It creates a vibrant way of life that sprawl and car dependence could never achieve.

    The key to making a modest-sized home flourish is to provide a number of spaces with various personalities. The active family/living spaces don’t need to be large, yet they must have loose boundaries. The original front sitting room is retained. After this the living spaces can open from the dining room to the rear fence. The side fences can both be opened to let outdoor activity spill beyond the living area. The kitchen bench continues through the rear glass wall. The inbuilt barbecue sits on the end of the bench. The levels above the living areas provide quiet contemplative spaces. Each space is connected with both the rear yard and the internal lightwell.

    Melbourne has some of the best street artists in the world and thankfully they donate their work to the city within its numerous laneways. Though street art is welcome throughout Melbourne tagging is also prevalent and it tends to be more destructive. Tagging is to be expected on almost any exposed wall. Most tagging is drawn with black spray paint. To combat this we introduced a black graphic to the facade that either makes the tag invisible or alternatively can be quickly painted over to discourage additional tagging. Will this tactic work or will it simply offer a greater incentive? We don’t know? Most importantly we engage with tagging, one of the ubiquitous parts of the city, rather than fortifying ourselves from it.”

     
  4. Stacked Cabin / Johnsen Schmaling Architects

    Architects: Johnsen Schmaling Architects
    Location: , Wisconsin, USA
    Area: 880 sq ft
    Year: 2012
    Photographs: John J. Macaulay

    This modest, 880 square-foot cabin for a young family sits at the end of an old logging road, its compact volume hugging the edge of a small clearing in a remote Wisconsin forest. The tight budget required a rigorously simple structure.  In order to minimize the building’s footprint and take advantage of the sloped site, the horizontally organized components of a traditional cabin compound – typically an open-plan longhouse with communal living space, an outhouse, and a freestanding toolshed – were reconfigured and stacked vertically.  The bottom level, carved into the hill and accessible from the clearing, houses a small workshop, equipment storage, and a washroom, providing the infrastructural base for the living quarters above.  A wood-slatted entry door opens to stairs that lead up to the open living hall centered around a wood-burning stove and bracketed by a simple galley kitchen and a pair of small, open sleeping rooms.

     
  5. Final Wooden House / Sou Fujimoto

    Architects: Sou Fujimoto Architects
    Location: Kumamoto, 
    Project Team: Hiroshi Kato
    Structural Consultant: Jun Sato Structural Engineers
    Lighting: Hirohito Totsune
    Contractor: Tanakagumi Construction
    Design Year: 2005-2006
    Construction Year: 2007-2008
    Site Area: 89,3 sqm
    Constructed Area: 15,13 sqm
    Photographer: Iwan Baan

    I thought of making an ultimate wooden architecture. It was conceived by just mindlessly stacking 350mm square. There are no separations of floor, wall, and ceiling here. A place that one thought was a floor becomes a chair, a ceiling, a wall from various positions. The floor levels are relative and spatiality is perceived differently according to one’s position. Here, people are distributed three-dimensionally in the space. This is a place like an amorphous landscape with a new experience of various senses of distances. Inhabitants discover, rather than being prescribed, various functionalities in these convolutions.”

     
  6. Video: House NA / Sou Fujimoto Architects

    Shinkenchiku brings you an exclusive inside tour of the contemporary House NA, designed by Sou Fujimoto Architects. Thin, steel poles delicately support the transparent “pile of boxes” at varying heights. In an interview conducted by F.W. Monocle, explains, “In one way the house is like a single space, but each room is also a tiny space of its own. The clients said they wanted to live like nomads within the house – they didn’t have specific plans for each room. The house looks radical but for the clients it seemed quite natural.”

     
     
  7. GC Prostho Museum Research Center / Kengo Kuma & Associates

    Architects: Kengo Kuma & Associates
    Location: 2-294 Torii Matsu Machi, -shi, Aichi Prefecture, Japan
    Client: GC Corporation
    Site Area: 421.55 sqm
    Built Area: 233.95 sqm
    Total Floor Area: 626.5 sqm
    Cooperation for Design: Design Department of Matsui Construction
    Structural Design: Jun Sato Structural Design
    Photographs: Daici Ano

    This is architecture that originates from the system of Cidori, an old Japanese toy. Cidori is an assembly of wood sticks with joints having unique shape, which can be extended merely by twisting the sticks, without any nails or metal fittings. The tradition of this toy has been passed on in Hida Takayama, a small town in a mountain, where many skilled craftsmen still exist.